Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving waar hij is geplaatst, met als doel om deze warmte te verplaatsen naar binnen het gebouw of woning. De warmte wordt onttrokken uit de aarde, het grondwater of oppervlaktewater, of uit de buitenlucht. Met deze warmte kan een woning of gebouw verwarmt worden of het leidingwater kan verwarmt worden. De werking van deze pomp lijkt op de werking van een koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte naar buiten verplaatst, zodat het koeler wordt in de koelkast. De pomp haalt de warmte uit de omgeving, waardoor het warmer wordt in huis. Het is eigenlijk het omgekeerde van de werking van een koelkast. Het is een duurzame investering, met oog voor het milieu. Het doel van deze pomp is energie besparen.

–> Warmtepomp of een zonneboiler?

Verschillende warmtepompen

Een warmtepomp kan uit verschillende omgevingen zijn warmte genereren, hierdoor zijn er veel verschillende warmtepompen op de markt in verschillende prijsklassen. Door een onderscheid te maken in de verschillende warmtebronnen ontstaat het beste overzicht. Deze verschillende warmtebronnen zijn lucht, grond en water. Bij de warmtebron lucht zijn er twee manieren om warmte te onttrekken. De lucht-water warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht en verwarmt leidingwater of de centrale verwarming. De lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en blaast dan warme lucht in de te verwarmen ruimte.

In de zomer kan een lucht-lucht warmtepomp ook eventueel verkoelen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de warmtebron grond wordt er een buizennetwerk ondergronds aangebracht. Dit buizennetwerk onttrekt warmte uit de grond en verplaatst de warmte naar het gebouw. Bij de warmtebron water wordt de warmte vergaard uit het grondwater. Deze water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement door de constante temperatuur van het grondwater.

Het rendement van een warmtepomp

Een HR-ketel heeft een rendement van 100%. Dit houdt in dat er net zoveel warmte wordt geproduceerd, als dat het energie nodig heeft om die warmte te creƫren. Het rendement van een warmtepomp ligt veel hoger, tussen de 140% en 200%. Hierbij moet er wel met een aantal dingen rekening worden gehouden. Een warmtepomp werkt namelijk het beste als er gebruik wordt gemaakt van lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Goede isolatie voorkomt warmteverlies, waardoor nieuwbouwhuizen geschikter zijn voor een warmtepomp dan oudere huizen.

Meer informatie over een warmtepomp

Door de verschillende soorten kunnen de aanschaf- en installatiekosten van een warmtepomp enorm verschillen. Het is verstandig om u goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden, in combinatie met het rendement van de verschillende warmtepompen. Het doel van deze pomp is op een energiezuinige manier warmte genereren, waardoor uw energierekening zal dalen. Via deze website kunt u verschillende offertes aanvragen voor een warmtepomp bij verschillende aanbieders. Ook is het mogelijk om te informeren naar de specifieke kenmerken van verschillende warmtepompen. Natuurlijk kunnen ook zonnepanelen en zonneboilers u helpen met het besparen op de energie rekening. Op deze manier krijgt u een duidelijk beeld van de mogelijkheden voor uw huidige woning en kunt u, indien gewenst, een gerichte keuze maken.