Zonnecollector

Steeds meer mensen zien de voordelen van zonne-energie. U kunt niet alleen stroom opwekken en zo uw energierekening omlaag brengen, zonne-energie kan ook gebruikt worden in combinatie met een zonneboiler. In dit geval kunt u dus warm water verkrijgen door middel van zonne-energie. Dit gebeurt met een zonnecollector. Zonne-energie is niet alleen een goede manier om geld te besparen, het is ook een mooie manier om iets voor het milieu te doen. Zorg wel dat u goed geïnformeerd bent over zonne-energie en het materiaal dat aangeschaft moet worden.

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is onderdeel van een zonneboiler. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een zonnecollector niet hetzelfde als een zonnepaneel. Met een zonnepaneel wordt de warmte van de zon omgezet in elektriciteit. Een collector vangt de warmte op en gebruikt dit voor het verwarmen van kraanwater. Een zonnecollector is tussen de twee en zes vierkante meter groot en bestaat uit een aantal buizen. In die buizen zit vloeistof, dat gedurende de dag verwarmt wordt door de zon. De verwarmde vloeistof loopt door de buizen naar het voorraadvat en verwarmt daar het kraanwater. Er zijn twee soorten zonnecollectoren.

Zonnecollector met vacuümbuis

Deze zonnecollector bestaat uit een aantal glazen buizen. De buizen zijn vacuüm getrokken en voorzien van een speciale, isolerende coating. De warmte wordt verzameld in de buizen en vervolgens doorgegeven aan het water in het voorraadvat. Het voordeel van deze zonnecollector is dat de buizen erg snel opwarmen en dankzij het vacuüm en de isolerende laag, de warmte lang vasthouden. Hierdoor heeft deze collector een hoger rendement dan de populaire vlakke plaat collector.

Zonnecollector met vlakke plaat

Deze collectoren zijn eenvoudig in gebruik en niet al te duur. De zonnecollector bestaat uit een ondiepe bak die wordt afgesloten door een doorzichtige afdekplaat. Onder de afdekplaat ligt een zwarte plaat die de warmte van de zon absorbeert. Hieronder liggen een aantal buizen gevuld met vloeistof. De vloeistof wordt verwarmd en doorgegeven aan het voorraadvat met kraanwater.

Prijzen

De prijs van een zonnecollector hangt af van het soort collector en het systeem dat u wilt laten plaatsen. U kunt meerdere collectoren op uw dak laten plaatsen voor een grotere opbrengst. U heeft dan wel een grotere boiler nodig. Voor één collector en een boiler van 100 liter betaalt u bijvoorbeeld rond de 2.000 euro. Dit is voldoende voor een tweepersoons huishouden. Voor elke extra persoon kunt u ongeveer 50 liter water rekenen. Heeft u een gezin van vier, dan hebt u naar verwachting twee collectoren nodig en een boiler van 200 liter. Dit zal u ongeveer 3.500 euro kosten, inclusief installatie. Het installeren van een zonnecollector is erg ingewikkeld. Zorg er dus voor dat u de juiste vakmensen aanneemt. Vraag vrijblijvende offertes aan op vergelijkingswebsites en lees u in op informatiepagina’s.

Wat bespaart u?

Een zonnecollector is een flinke investering, dus u wilt natuurlijk weten wat u er uithaalt. Met één collector en een boiler van 100 liter, zult u in een jaar tussen de 60 en de 70 euro besparen. Het duurt dan meer dan 30 jaar tot u uw investering heeft terugverdiend. Hoe groter de installatie, hoe eerder u uw investering er weer uit heeft. Een installatie voor een gezin van vier is bijvoorbeeld binnen 29 jaar terugverdiend. Er zijn echter subsidies en kortingen aan te vragen wanneer u een duurzame investering doet in uw huis. Is dit rendement niet voldoende, dan kunt u altijd kijken om te investeren in zonnepanelen. Deze terugverdientijd ligt rond de 7 a 8 jaar.