Zonnepanelen kopen

Als u nog nooit zonnepanelen hebt gehad, is het best spannend om deze voor het eerst aan te schaffen. Ook al is de werking zonnepanelen niet zo ingewikkeld, als u ze wilt kopen moet u toch het een en ander weten. U krijgt namelijk met meerdere keuzes te maken en daarom kunt u het beste goed voorbereid zijn als u rond gaat kijken. Zonnepanelen kopen gaat het beste als u wat voorkennis hebt en dat willen wij u hier graag geven.

Verschillende soorten zonnepanelen

Bij zonnepanelen kopen loopt u meteen tegen de soorten panelen aan. U kunt hierbij kiezen tussen monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart en zijn vaak iets duurder in aanschaf. Dat komt doordat ze een iets hoger rendement geven dan de polykristallijn zonnepanelen. Deze panelen zijn te herkennen aan de blauwpaarse kleur. Ze bieden een iets lager rendement dan de zwarte panelen, maar dit verschil wordt steeds kleiner. De dunne film zonnepanelen zijn goedkoop, maar niet zo erg populair. Dat komt doordat ze een laag rendement bieden, waar je weliswaar geld mee kunt besparen, maar wat een stuk lager zal liggen dan bij een monokristallijn of een polykristallijn zonnepaneel. Zonnepanelen kopen ligt dus onder andere aan wat je verwacht van het rendement.

Het vermogen en de opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is ook afhankelijk van uw wensen op het gebied van vermogen. Het vermogen van een paneel geeft de maximale opbrengst aan die deze kan leveren. Dit heeft niks te maken met de prijzen van zonnepanelen. Als u dus een klein dak hebt, is het verstandig zonnepanelen te kiezen met een hoog vermogen, zodat u niet veel panelen nodig hebt voor een grote opbrengst.  Hoeveel de panelen zullen opbrengen is met een eenvoudige berekening gedaan. Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wp, oftewel Wattpiek. De stroom die u in huis gebruikt, wordt uitgedrukt in kiloWattuur, oftewel kWh.  Als u het aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85, weet u wat de opbrengst zal zijn in kWh. Als u dat weer vermenigvuldigd met de huidige energieprijs, weet u hoeveel u in een jaar bespaart op uw energierekening.

Het type dak dat u hebt

Naast het vermogen en de soorten panelen die er zijn, is ook uw dak van invloed op uw keuze. Zonnepanelen kopen zonder hierop te letten, is niet verstandig. In Nederland is een hellingshoek van 30 tot 40 graden ideaal, echter niet alle daken hebben deze hoek. Als u een schuin dak hebt, zullen de panelen aangepast worden aan de hellingshoek van uw dak, die misschien niet altijd het meest voordelig is.

Zonnepanelen kopen voor een plat dak is in dit geval gunstiger, aangezien u de panelen in een frame kunt plaatsen. Hierdoor krijgen ze meteen de ideale hoek. Het nadeel is echter dat de voorste rij de rij daarachter niet moet overlappen met schaduw. Hierdoor kunnen de panelen minder dicht op elkaar geplaatst worden, waardoor je rekening moet houden met meer ruimte per paneel. Zonnepanelen kopen kan dus voor ieder type dak en heeft voor beide zowel voors als tegens.