Subsidie zonnepanelen

De afgelopen jaren verstrekte de overheid subsidie voor het aanschaffen en aanleggen van zonnepanelen. In 2015 wordt er geen subsidie voor zonnepanelen meer uitgekeerd en de verwachting is dat dat ook niet meer gaat gebeuren in dit jaar. Het is wel mogelijk om de BTW terug te krijgen die u heeft betaald voor de zonnepanelen. Vaak betekent dat een groter financieel voordeel dan een subsidie die u voor zonnepanelen zou kunnen krijgen. U krijgt al snel honderden euro’s terug als u de BTW terugvraagt. Het enige wat u daarvoor moet doen is u melden bij de belasting als ondernemer. Dat is redelijk eenvoudig te regelen, maar u kunt dat ook laten doen door een administratiekantoor.

Prijsdaling van zonnepanelen

Vanwege de enorme populariteit van zonnepanelen in de afgelopen jaren, is de prijs aanzienlijk gedaald. Aanbieders concurreren steeds meer met elkaar en dat betekent scherpe prijzen en aanbiedingen voor u. De prijs is sinds een aantal jaren redelijk stabiel en aanzienlijk lager dan voorheen en daarom is dit een goede tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Het is zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen, omdat de investering meer oplevert dan de rente van een spaarrekening. Hoewel u geen subsidie voor zonnepanelen kunt krijgen voor de aanschaf, zijn er ook andere redenen die het financieel interessant maken. U heeft de investering in 8 tot 10 jaar terug verdiend. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Subsidie voor zonnepanelen voor bedrijven

Bent u ondernemer en wilt u subsidie voor zonnepanelen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De subsidie voor zonnepanelen wordt echter alleen verstrekt aan bedrijven die winst maken of een inkomen hebben. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de SDE+ subsidie. De hoogte van de subsidie hangt af van de belastingdruk van het bedrijf. Denkt u dat de aanschaf rendabel is voor uw bedrijf? U kunt dit eenvoudig berekenen door de kosten van aanschaf en installatie te zetten tegen de te verwachte besparingen. Verbruikt uw onderneming minder dan 10.000 kWh per jaar, dan is de terugverdientijd zo’n 5 tot 8 jaar. Het kan dus zeker lonen om eens te kijken naar de mogelijkheden voor u als ondernemer.

Deze regelingen verschillen per gemeente, daarom is het onmogelijk om hier een definitief antwoord op te kunnen geven.

Andere manieren om zonnepanelen te financieren

Ook zonder subsidie voor zonnepanelen is het uiteindelijk zeer rendabel om ze te laten plaatsen. Er zijn een heleboel regelingen die de installatie erg aantrekkelijk maken. Als particulier kunt u de BTW van de aanschaf eenvoudig terugvragen bij de belastingdienst. Bedrijven kunnen gebruik maken van verschillende regelingen die de installatie van panelen nog interessanter maken. Zo is er bijvoorbeeld de SDE+ regeling of de Energie Investering Aftrek. Daarnaast kunt u een duurzaamheidslening afsluiten, waarmee u tegen een lage rente de aanschaf en installatie kunt financieren. Al met al zijn er een heleboel mogelijkheden om ook zonder subsidie zonnepanelen aan te laten leggen voor een aantrekkelijke prijs.