Onderhoud zonnepanelen

Als u de beste zonnepanelen voor uw huis hebt aangeschaft, wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoe beter de zonnepanelen zijn, hoger de opbrengst is, waarmee u uw elektriciteitsverbruik kunt dekken. Juist daardoor kunt u geld besparen en een steentje bijdragen aan het milieu. Goed onderhoud is dan een vereiste, maar hoe moeten zonnepanelen onderhouden worden en hoe arbeidsintensief is dit? Onderhoud zonnepanelen is niet lastig, maar u moet wel met een aantal punten rekening houden. Hoe en wat precies leest u hieronder, zodat u weet waar u aan toe bent voor u besluit tot de aankoop van zonnepanelen over te gaan. Zonnepanelen kopen vergt wel wat tijd wat betreft de voorbereiding, maar daarna hebt u er veel plezier van.

Schoonmaken belangrijk onderhoud zonnepanelen

Het onderhoud zonnepanelen begint bij het zorgen voor genoeg licht. Natuurlijk kunt u de zon niet bedienen, maar u kunt er wel voor zorgen dat het licht wat er is, zoveel mogelijk door de zonnepanelen wordt opgenomen. Voor onderhoud zonnepanelen is schoonmaken daarom een van de belangrijkste zaken. Er wordt gezegd dat één keer per jaar schoonmaken voldoende is, maar afhankelijk van waar u woont, zult u merken dat de panelen sneller vies worden dan u denkt. In een jaar kan de opbrengst van een paneel door viezigheid teruglopen met 10 tot 20 procent! Dat is heel erg jammer van het geld wat u hierdoor misloopt, terwijl een simpele schoonmaakbeurt dit kan verhelpen.

Om het rendement daarom optimaal te houden is het investeren in het onderhoud zeer zeker aan te raden. Het schoonmaken kunt u zelf doen, maar verstandiger is om een vakman dit snel en keurig op te laten knappen.

Onderhoud zonnepanelen afhankelijk van landschap of portretstand

Voor het onderhoud zonnepanelen ligt het onder andere aan hoe de panelen zijn geplaatst. Hierbij is er onderscheid te maken tussen ‘landschap’, waarbij de panelen horizontaal zijn geplaatst en ‘portret’ waarbij ze verticaal geplaatst zijn.

Op een zonnepaneel zijn strings aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de zonnecellen aan elkaar geschakeld zijn en lopen altijd van links naar rechts (of andersom) over de breedte van de panelen heen. Als er een string vervuild is, zal de opbrengst van die string lager zijn dan die van de rest. Als u de panelen dus in landschapstand hebt staan, waarbij het vuil zich onderaan heeft opgehoopt, zal de onderste string minder goed tot slecht werken. De andere twee werken nog wel goed. Hebt u de panelen in portretstand staan en zit het vuil aan de onderkant, dan betekent dit dat alle strings een stukje vervuild zijn en ze dus allemaal minder goed presteren.

Wanneer onderhoud zonnepanelen?

Om het onderhoud zonnepanelen van u te kunnen bepalen, kunt u in het eerste jaar ieder kwartaal de panelen bekijken. Ga even met een vinger over een paneel heen en bekijk hoeveel vuil er vanaf komt. Hiermee kunt u inschatten hoe vaak u de panelen moet onderhouden. Maak de panelen sowieso in het voorjaar schoon, aangezien vanaf die tijd de zon weer meer tevoorschijn gaat komen en u natuurlijk zoveel mogelijk zonlicht wilt opvangen. Onderhoud zonnepanelen houdt ook af en toe een inspectie in. Dit kunt u door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Tijdens dit onderhoud zonnepanelen worden de panelen nagekeken op mogelijke defecten aan kabels, zonnecellen en bevestigingsmateriaal.