Rendement zonnepanelen

Voordat er zonnepanelen aangeschaft worden is dit een hele belangrijke vraag. Waar er tegenwoordig de rente op een spaarrekening rond de 1% ligt is het niet moeilijk om meer rendement te halen uit zonnepanelen. Dit maakt het al snel interessant om het geld niet op bij de bank te laten staan, maar deze te investeren in de duurzame energie. Hiertegenover staat het rendement van zonnepanelen wat rond de 7% ligt. Hoe dit berekent is, zal later duidelijk worden.

Factoren die invloed hebben op de berekening

Verschillende factoren bepalen het rendement van een zonnepaneel. Een aantal factoren kunt u vooraf meten of ze een positieve invloed hebben:

  • Positie van het dak
  • Schaduw is slecht voor de energie opwekking
  • Het aantal zonnepanelen die geplaatst worden
  • Het merk van de zonnepaneel

Over deels van de factoren heeft u geen invloed, hierbij zal gewerkt worden met een schatting. De werkelijke cijfers zullen hier van afwijken:

  • Het aantal zonuren
  • De efficiëntie van de zonnepanelen
  • De prijs voor energie
  • Overige kosten, zoals vervanging van de omvormer en reinigen van de zonnepanelen
  • Levensduur

Wat is de opbrengst?

Aan de basis van een berekening staat het vermogen, dit wordt uitgedrukt in Wp. Hetgeen waar wij het rendement mee kunnen berekenen is door de opbrengst van kWh. Dit is namelijk de hoeveelheid energie die opgewekt wordt en we ook terug zien op de energierekening. Om het vermogen van de zonnepanelen (Wp) om te zetten naar de opbrengst (kWh) wordt er gerekend met een factor van 0,85. Een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp levert dan 212,5 kWh op per jaar.

Wat hiervan de opbrengst in euro’s is zal bepaald worden door de energieprijs. De prijs van 1 kWh is €0,23 (prijspeil 2014/2015). Dit zou een opbrengst van zo een €49,- opleveren. Maar dit is per paneel met een vermogen van 250 Wp. Het aantal panelen varieert vaak tussen de 8 en 16 panelen. De opbrengst van 12 panelen x 250 Wp = 3.000 Wp = 2.550 kWh = €586,50 per jaar.

Aantal zonnepanelen bepalen

Hoeveel zonnepanelen is verstandig om aan te schaffen? Mede afhankelijk hiervan is het oppervlak van uw dak en hoeveel hiervan perfect is. Denk aan de positie, hellingshoek en het voorkomen van schaduw. Hier kan een maximum aantal bepaald worden.

Alleen is het niet altijd verstandig om dit maximum aantal ook te leggen. Een andere factor is namelijk het energieverbruik. Het is aan te raden om niet meer energie op te wekken dan er verbruikt wordt. Het terugleveren van energie levert namelijk minder op dan de prijs om kWh te kopen. Dus door vanuit het gebruik terug te rekenen zijn hier een aantal voorbeelden:

Aantal zonnepanelen Vermogen (x250 per paneel) Opbrengst in kWh (x0,85)
6 1.500 Wp 1.275 kWh
8 2.000 Wp 1.700 kWh
10 2.500 Wp 2.125 kWh
12 3.000 Wp 2.550 kWh
14 3.500 Wp 2.975 kWh
16 4.000 Wp 3.400 kWh

 

Terugverdientijd

Benieuwd naar de terugverdientijd van de aangeschafte zonnepanelen? Zoals in het begin staat zijn er verschillende factoren die de opbrengst beïnvloeden. Deze hebben daarom ook direct effect op de terugverdientijd van zonnepanelen.

De gemiddelde kosten voor een paneel van 250 Wp (inclusief installatie) ligt rond de €450 euro. De opbrengst van zo een paneel ligt rond de €49 per jaar. De terugverdientijd ligt hiervoor dan rond de 9 jaar. Aangezien zonnepanelen een levensduur rond de 25 jaar ligt, zal de volgende 16 jaar dus geld verdiend worden.

Wat de exacte terugverdientijd is, wordt bepaald door de daadwerkelijke kosten van de zonnepanelen en installatie hiervan. Vervolgens zal de daadwerkelijke opbrengst bepalen binnen hoeveel jaar deze kosten zijn terug verdiend.