Werking zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Ze zijn steeds meer in het straatbeeld te zien. Geld besparen door uw eigen stroom op te wekken is natuurlijk een goede reden om zonnepanelen te nemen, maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Hieronder leest u alles over de werking zonnepanelen. Zonnepanelen kopen, maar niets afweten van de werking zonnepanelen is natuurlijk als een sprong in het diepe en dat voelt nooit prettig aan.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen naast elkaar. Deze zijn gemaakt van silicium. Onder invloed van zonlicht, ontstaat er een spanningsverschil in deze cellen, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Deze zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, waarbij de P staat voor Photo en de V voor Voltaic. Deze woorden betekenen ‘licht’ en ‘elektriciteit’ en geven dus eigenlijk in het kort de werking zonnepanelen weer. De zonnecellen produceren gelijkstroom, die echter niet in huis gebruikt kan worden. De apparaten bij u thuis werken namelijk allemaal op wisselstroom. Om deze reden is er een omvormer nodig, die ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. De werking zonnepanelen is dus op zich niet erg ingewikkeld en u hoeft niet allemaal extra’s erbij te kopen.

Stroom terug leveren aan het net

Vooral in de zomer zal het nog wel eens voorkomen dat uw zonnepanelen door de vele zonuren, meer produceren dan u verbruikt. Het is natuurlijk jammer deze stroom gewoon te laten verdwijnen, dus kunt u er ook voor kiezen uw PV systeem aan het elektriciteitsnet te laten koppelen. De werking zonnepanelen blijft hetzelfde, maar nu is het ook mogelijk stroom terug te leveren aan het net. Het grote voordeel hiervan is dat het mogelijk is door de werking van zonnepanelen, de installatie terug te verdienen en uw energierekening omlaag te brengen. Uw energieleverancier is namelijk verplicht om de stroom die u terug levert, te verrekenen met wat u van hen afneemt. Dit doen zij tot 5000 kWh. Hiervoor zult u echter wel een draaischijfmeter of een digitale meter met terug lever stand moeten hebben.

Zonnepanelen werken altijd

Wat goed is om te onthouden, is dat als u van plan bent zonnepanelen te plaatsen, u rekening houdt met de stand van de zon. U wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonnestralen opvangen waardoor het niet handig is de panelen op het noorden te plaatsen. De werking zonnepanelen is ideaal als u deze op het zuidoosten of het zuidwesten richt. Hiermee haalt u het meeste uit de zonuren waar u gedurende een dag van mag genieten.

De werking zonnepanelen zal in de zomer meer rendement opleveren dan in de winter, maar u hoeft zich geen zorgen te maken over bewolkte dagen. Ook op deze momenten zullen de zonnepanelen u gewoon elektriciteit leveren, waarmee u een hoop geld kunt besparen. Natuurlijk komt er nog aankoop en onderhoud zonnepanelen bij, echter met de stroom die de PV panelen opwekken, bespaart u zoveel op uw energiekosten, dat zonnepanelen kopen en het onderhouden goed te bekostigen zijn. Wees dus niet bang om te stap te wagen, want met zonnepanelen kunt u besparen én geld verdienen.