Zonnepanelen plat dak

Waar zonnepanelen vooral worden geassocieerd met een schuin dak, zijn ze ook uitermate geschikt voor een plat dak. Heeft u dus een plat dak en geïnteresseerd in het rendement van zonnepanelen, dan zijn hier genoeg kansen voor. Het is zelfs zo dat bij een plat dak de zonnepanelen altijd in de juiste hoek geplaatst kunnen worden, waarbij dit bij een hellend dak niet altijd te beïnvloeden is.

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen op een plat dak? Uit ervaring weten wij dat het prima werkt en daarom willen we u er ook kennis mee laten maken. Zonnepaneel leveranciers kunnen specifieke situaties adviseren en prijzen berekenen.

Kosten zonnepanelen plat dak

Het mooie is dat deze kosten nauwelijks verschillen met een hellend dak. Enkel voor de stellages/consoles zullen extra kosten in rekening gebracht worden. Deze zorgen voor de juiste hellingshoek van de zonnepanelen plat dak. Waar mogelijk kosten op bespaard zullen worden is de plaatsing. Een plat dak is vaak makkelijker te bereiken zonder steigers hiervoor te moeten plaatsen.

De prijs die verwacht kan worden voor zonnepanelen op een plat dak zijn afhankelijk van het aantal panelen en de installatie hiervan. Onderstaande kosten zijn daarom een indicatie:

Huishouden Verbruik per jaar in kWh Benodigd Wp Benodigde zonnepanelen Gemiddelde kosten (alles inclusief)
1 pers. 2.300 2.700 11 €5.100,-
2 pers. 3.400 4.000 16 €7.600,-
3 pers. 4.100 4.800 20 €9.100,-
4 pers. 4.600 5.400 22 €10.200,-
5 pers. 5.300 6.200 25 €11.700,-

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Belangrijk bij het bepalen van de mogelijkheden is dat het platte dak zo min mogelijk, het liefst geen, schaduw heeft. Vervolgens kan berekend worden hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn op het platte dak. Dit heeft namelijk te maken met de schaduwval, dakrand en hellingshoek. Om het optimale resultaat te behalen zullen ze in een hoek van 35 graden geplaatst worden, enkel zal dit voor schaduw zorgen bij panelen die hierachter liggen. Het is dus niet mogelijk om zonnepanelen direct achter elkaar te plaatsen.

Om de optimale aantal zonnepanelen voor plat dak te bepalen, kan het beste een zonnepaneel leverancier hier naar kijken. Houdt rekening met zo een 2,5m2 per zonnepaneel. Natuurlijk moet schaduw op iedere manier vermeden worden voor een goed resultaat.

Plaatsen van de zonnepanelen

Zoals eerder gezegd zullen de zonnepanelen op consoles geplaatst worden. Deze zorgen voor de juiste hellingshoek. Naast het plaatsen op consoles moeten ze ook worden aangesloten om uiteindelijk de energie in huis te krijgen middels een omvormer. Om de zonnepanelen op de juiste manier te plaatsen is wel enige ervaring nodig.

Bent u handig en heeft u verstand van dergelijke zaken is het mogelijk om ze zelf te plaatsen. Wilt u geen risico lopen op fouten dan zal een installateur dit graag voor u uit handen nemen. Zo kunt u stressvrij gaan genieten van het rendement die zonnepanelen de komende 25 jaar zullen leveren.

Besparen door te vergelijken

Om een geschikte zonnepaneel leverancier te vinden is het verstandig om een vergelijking aan te vragen. Leveranciers uit de regio zullen u inzicht geven in de mogelijkheden en kosten van de totale installatie. Daarnaast zullen ze altijd vrijblijvend advies geven en kunt u zelf de juiste keuze maken.

Het voordeel van een gratis vergelijking is tevens dat u simpelweg kosten kunt besparen. Tot wel 40% besparen op de totale kosten van zonnepanelen plat dak. Naast de eenvoud is het ook nog eens goed voor uw portemonnee.