Zonnepanelen reinigen

Het reinigen van de zonnepanelen is altijd aan te raden. Er zijn dan wel zelf reinigende zonnepanelen op de markt, maar ook deze kunnen wel wat hulp gebruiken. Door een fikse regenbui zal er zeker veel vuil af spoelen, maar voornamelijk onderin hoopt zich in de loop der tijd veel vuil op. Ook grote vlekken die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld vogelpoep, kan het rendement beïnvloeden. Iedere plek op de zonnepaneel betekent extra schaduw. Schaduw is juist hetgeen wat u niet moet willen op de zonnepanelen. Jaarlijks de zonnepanelen reinigen is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Waarom de panelen reinigen?

De reden waarom zonnepanelen een reiniging nodig hebben is al eerder genoemd. Doordat ze buiten liggen, worden ze bloot gesteld aan veel stof en vuil. Met regen zal dit naar beneden spoelen en hier blijft altijd vuil achter.

Op het moment dat vuil de zonnepanelen bedekken, zal het rendement lager liggen. Het jaarlijks schoonmaken van de zonnepanelen verhoogd het rendement met 3% tegenover het niet reinigen van de panelen.

Tips voor de juiste schoonmaak

Er zijn veel tips die van pas komen om de zonnepanelen op het juiste moment en op de juiste manier te reinigen. Wij hebben hieronder 6 tips voor u op een rij gezet.

  1. Beste periode om te reinigen is maart/april. De maanden met het hoogste rendement staan voor de deur.
  2. Reinig de zonnepanelen niet op een te warme dag. Door het snel drogen zullen er strepen over blijven, ook dit heeft negatieve invloed op het rendement.
  3. Gebruik absoluut GEEN hogedruk spuiter, dit kan de panelen beschadigen.
  4. Gebruik ook geen bijtende schoonmaakmiddelen of metalen schuursponsjes.
  5. Reinig de zonnepanelen met zo zuiver mogelijk water, osmose water is een aanrader!
  6. Bij het betreden van het dak, denk om uw veiligheid, dit is het allerbelangrijkste.

Zelf reinigen of uitbesteden?

Het reinigen van zonnepanelen kunt u uiteraard zelf doen. Let hierbij wel op de bovenstaande tips en vraag voor de zekerheid aan de installateur naar de do’s en don’ts. Want het beschadigen van de panelen is wel het laatste wat u wilt. Door gebruik van verschillende middelen kan dit zomaar gebeuren. Niet iedere zonnepaneel heeft dezelfde behandeling.

Loopt u liever niet het risico dat u beschadigingen aanbrengt, dan is het uitbesteden een veiligere oplossing. Een zonnepaneel installateur weet exact wat wel en niet mogelijk is qua schoonmaken. Daarbij hebben zij vaak ook beter materiaal om de klus veilig uit te voeren. Informeren naar de kosten kan natuurlijk nooit kwaad. De prijs voor zonnepanelen reinigen ligt rond de €100,- alleen dit is grotendeels afhankelijk van de bereikbaarheid en de hoeveelheid zonnepanelen.